Den som väljer att producera eget mousserande vin genom sedvanlig “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en väldigt svår procedur.
Men det finns en alternativ procedur som skänker fantastiska resultat med ett minimum av möda.
Även mousserande vin kan göras från en mängd skilda material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en bra kvalitet samtliga druvor produkt för att tillverka champagne.
Innan vi börjar skall jag berätta att det så klart finns ett mycket enklare sätt som också framställer ett smakfullare vin. Beställ en vinsats från www.hembryggning.se för vinbryggare från hembryggning.se, prisad.se eller liknande marknadsplats.
Du kommer att vara i behov av en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.
Dessa kan inhandlas ganska billigt online.
Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och ej mer.
Därtill behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de initiala bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (ej att blanda ihop med kronkorkar samt buteljeringshattar), med tanke på att de ska funka som en preliminär tryckhållare.
Du behöver även en kapsyltång samt några hattar för den andra bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne många faser).
1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin upp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att transportera vinet till en öppen hink.
Vinet bör helst vara lite grumligt, ifall inte lägga till lite jästsediment från botten av jäsningskärlet.
3) Gör en enkel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att tillverka denna sirap, värm en mix av en andel vatten och två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.
4) Rör om sockerlag, varsamt ändock noga, i vinet.
5)
Nästa steg är buteljering med hjälp av hävert, transportera vinet omedelbart till champagneflaskor använd endast flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna hantera det tryck som byggs upp.
6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara klart nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller tills det blir kristallklart.
Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Det kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.
När flaskorna ska öppnas är en ömtålig process där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte utför det på korrekt sätt.
Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta troligen vara ett bra förslag:
Snabbhet är det väsentliga i denna operation om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och ta bort locket på flaskan.
Det tar lång praktik att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu finns någonting som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som kan behövas som fundament till detta, alla tillbehör för detta finner du lätt på webben.